Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren. Lees meer
Ontmoetingsplek met oog voor een duurzame leefomgeving
Het fluitje klinkt en de trein vertrekt. Oude inwoners van Goor kunnen zich dit nog goed herinneren van het “ ‘t Oale Spoor”. Deze voormalige spoorlijn liep van Neede naar Hellendoorn dwars door het Twentse landschap. In Goor had de spoorlijn een aftakking om de Twentse StoomBleekerij (TSB) van goederen te voorzien. Hier heeft Het Spoorpark zijn naam aan te danken.
Arjan Reerink Uitvoerder
Vakgebied (her)inrichting
Locatie Goor
Status project Afgerond
Terug in de tijd
De historie is de inspiratie geweest voor het ontwerp van het park. Vroeger lag er naast het Stationsgebouw een spoorlijn. Deze komt visueel terug door middel van een verbindingspad dwars door het park. De aftakkingen van het spoor vormen een belevingspad voor jong en oud. In combinatie met het plaatsen van informatietafels wordt de historie weer zichtbaar. Verhalen gaan zo niet verloren!
Onze aanpak
In bouwteam met gemeente Hof van Twente hebben wij van ontwerp tot uitvoering het Spoorpark ontworpen. Te Kiefte Architecten sloot ook aan bij ons bouwteam voor het ontwerp van het stadspark. Bij het ontwerp is rekening gehouden met vele thema's zoals het vergroten van de biodiversiteit, bufferen van water en het vergroten van de samenhang in de buurt. Zo vormen de oude stoeptegels nu een keerwand in de wadi, dienen de gekapte bomen nu als speeltoestel en de rioolbuis in de wadi is om te klimmen en klauteren. Zelfs de oude spoorrails heeft een nieuwe bestemming gekregen.
Pennen klaar? Ontwerpen maar!
Maquette, technische tekening en hergebruik materieel. Met deze drie onderwerpen zijn de leerlingen van De Waerdenborch aan de slag gegaan om het belevingspad door het nieuwe stadpark te ontwerpen. En met succes! Er is met veel enthousiasme gewerkt aan het project. In alle ontwerpen is een link gemaakt naar hergebruikte materialen. Van rioolbuizen naar wielen voor de trein en van tegels naar bankjes. En de leerlingen zien hun ideeën nu terug in het park.
Leuk om te weten: In de periode van het ontwerpen waren de maquette te aanschouwen in de hal van het gemeenthuis! Een hele eer.
Duurzaamheidsambities
Waar we verbinding zoeken met het verleden. Kijken we ook naar het heden. In het hele ontwerp is er aandacht voor duurzaamheid, hittestress en biodiversiteit.
- We hebben de omgeving groener gemaakt om hittestress te voorkomen.
- Een wadi is aangelegd om hemelwater vast te houden en daarna te infiltreren.
- De biodiversiteit hebben we vergroot door onder andere inheemse beplanting te planten. Hierdoor komt karakteristieke fauna terug in het gebied.
- De vrijkomende materialen uit de bestaande situatie zijn opnieuw toegepast binnen het project.
- Ook is er speciale aandacht gegeven aan de inrichting van het Spoorpark om de samenhang in de buurt te vergroten. Dit doen we door verblijfplaatsen te creëren en bankjes te plaatsen.
- Met lage beplanting en dynamische verlichting is het sociale veiligheidsgevoel vergroot.